Babeczki z owocami na maślance

5 (177 ocen)

Babeczki są bardzo soczyste. Owoce wspaniale się łączą tworząc słodko-kwaśny smak. Taka porcja owoców dostarczy nam sporo witamin:)

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej,
    100g margaryny,
    łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżeczka sody oczyszczonej,
    3 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    szklanka maślanki naturalnej,
    300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki),
    cukier do posypania.
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z owocami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać 3/4 szklanki maślanki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Masa jest bardzo klejąca, ale właśnie taka ma być:) Łyżką nabierać porcje ciasta, po czym delikatnie zlepiać je rękoma w kulkę i ułożyć w silikonowej foremce na muffinki. Posmarować resztą maślanki i posypać odrobiną cukru. Piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić i oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować