Babeczki z farszem na bazie twarogu, słonej fety z dodatkiem sera żółtego i salami smakują wyśmienicie.
Można podać je na ciepło czy też na zimno, rwać palcami jak uwielbiają moje dziewczyny lub po prostu gryźć.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
500g. mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
50g. roztopionego masła
250 ml maślanki
Nadzienie:
150g. chudego twarogu
50g. sera feta
100g. salami
100g. sera żółtego
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 pęczek szczypiorku
1 łyżki pikantnej mieszanki przypraw
Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek
bułka tarta
aluminiowe lub silikonowe foremki do babeczek
Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Wlać maślankę oraz masło, wbić jajka, całość zmiksować do powstania gładkiego, gęstego ciasta.
2.Nadzienie: Salami oraz ser żółty pokroić w kostkę. ( ja użyłam składników w plastrach)
3.Do miski przełożyć twaróg oraz fetę, dodać posiekany szczypior, śmietanę oraz salami z serem.
Farsz doprawić pikantną mieszanką przypraw, całość pognieść widelcem.
4.Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.
Do każdej foremki wlewać 2 łyżki ciasta, łyżkę farszu oraz ponownie 2 łyżki ciasta.
Tak by 3/4 foremki były wypełnione.
Piec babeczki ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze