babeczki melbowe z frużeliną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Masa melbowa, robiona już dawno temu przez moją babcię to jedna z moich ulubionych mas serowych.Masa ta ma bardzo charakterystyczny,lekki i słodki smak oraz serową konsystencję. Dobrze komponuje się z owocami lub frużeliną.Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na ok. 30 babeczek:
    na ciasto:
    100 g mąki
    60 g zimnego masła
    1 żółtko
    łyżka cukru pudru
    na masę melbową:
    500 ml mleka
    250 ml śmietany 18% gęstej
    2 jajka
    100 g masła
    75 g cukru pudru
    dodatkowo:
    3-4 łyżki wiśni w żelu
    3-4 łyżki brzoskwiń w żelu
    białe i różowe wiórki z czekolady
    50 g czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
    masło i mąka do obsypania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki melbowe z frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i literatką wycinać kółka. Foremki na babeczki wsmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-12 minut aż będą rumiane. Wystudzić i wyjąć z foremek.
  • 2. W rondelku zagotować wodę, wyłączyć. Miseczkę umieścić nad wrzątkiem, wrzucić do niej połamaną czekoladę i mleko. Mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki od środka.
  • 3. Śmietanę i jajka roztrzepać. Mleko zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień na najmniejszy i powoli wlać do mleka masę śmietanowo-jajeczną. Gotować powoli kilka minut aż oddzieli się ser. Przecedzić go przez sitko i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć najpierw z cukrem pudrem a następnie dodawać po trochę sera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wycisnąć do babeczek.
  • 4. Na babeczki nakładać małą łyżeczką po odrobinie owoców w żelu i pospać kolorową czekoladą.

Porady

Babeczki przed nałożeniem kremu wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować