Babeczki z masłem orzechowym i daktylami bez pieczenia

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Babeczki robi się w kilka w kilka minut. Zamiast masła orzechowego dodałam tahinę z prażonych ziaren sezamu, którą polecam jeśli kochasz smak chałwy.
Babeczki są przepyszne. Z masy można zrobić fit mazurka na Wielkanoc.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 6 sztuk daktyli medjool ( polecam bo mają niski indeks IG)

    100 g płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)

    120 g tahiny z prażonych ziaren sezamu lub masła orzechowego

    po 1 łyżce nasion chia, lnu i pestek słonecznika

    1/2 łyżeczki mielonej wanilii ( opcjonalnie)

    100 gram gorzkiej czekolady

    1 łyżka oleju z prażonych migdałów

    1 łyżka kandyzowanej pomarańczy bez cukru ( opcjonalnie)

    skórka pomarańczy do smaku

    sól kwiat soli
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Babeczki

Babeczki z masłem orzechowym i daktylami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z daktyli wyjąć pestkę i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10-15 minut. Płatki owsiane uprażyć na patelni aż zaczną pachnieć orzechowo. Daktyle odsączyć z wody i przełożyć do malaksera. Dodać nasiona, wanilię, tahinę lub masło orzechowe i zmiksować. Masę przełożyć so silikonowych foremek, docisnąć. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać resztę składników. Wymieszać. Nakładać na masę daktylowo orzechową. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Wierzch posypać odrobiną kwiatu soli i skórką pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otęby owsiane Masło orzechowe Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować