Babeczki robi się w kilka w kilka minut. Zamiast masła orzechowego dodałam tahinę z prażonych ziaren sezamu, którą polecam jeśli kochasz smak chałwy.
Babeczki są przepyszne. Z masy można zrobić fit mazurka na Wielkanoc.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
6 sztuk daktyli medjool ( polecam bo mają niski indeks IG)
100 g płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)
120 g tahiny z prażonych ziaren sezamu lub masła orzechowego
po 1 łyżce nasion chia, lnu i pestek słonecznika
1/2 łyżeczki mielonej wanilii ( opcjonalnie)
100 gram gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju z prażonych migdałów
1 łyżka kandyzowanej pomarańczy bez cukru ( opcjonalnie)
Babeczki z masłem orzechowym i daktylami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z daktyli wyjąć pestkę i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10-15 minut. Płatki owsiane uprażyć na patelni aż zaczną pachnieć orzechowo. Daktyle odsączyć z wody i przełożyć do malaksera. Dodać nasiona, wanilię, tahinę lub masło orzechowe i zmiksować. Masę przełożyć so silikonowych foremek, docisnąć. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać resztę składników. Wymieszać. Nakładać na masę daktylowo orzechową. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Wierzch posypać odrobiną kwiatu soli i skórką pomarańczy.
Komentarze