CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI – bez pieczenia!

4.49 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć!

Zawsze sięgam po dokładkę!

Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki!

Błyskawiczne!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( blacha 20×26 cm )

    KREM BUDYNIOWY:

    * mleko 2% – 500 ml

    * żółtko „L” – 2 szt

    * cukier – 4 łyżki

    * mąka pszenna – 3 łyżki

    * mąka ziemniaczana – 2 łyżki

    * masło min. 82% – 200 g

    * ekstrakt waniliowy ( lub ziarna ) – 1 łyżeczka

    DODATKOWO:

    * krakersy – ok. 30 szt / 1 op

    * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt

    * masło orzechowe ( prawdziwe ) – ok. 150 g
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto budyniowe z masłem orzechowym i krakersami – bez pieczenia! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.

    Resztę mleka gotujemy z wanilią, na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając, aż powstanie budyń, studzimy.

    Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy.

    Na blachę wyciągamy warstwę krakersów, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego.

    Układamy kolejną warstwę krakersów -> krem → masło orzechowe.

    Całość przykrywamy delikatnie nasączonymi biszkoptami.

    Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    Smacznego!

Porady

Masło orzechowe możemy zastąpić masą kajmakową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Krakersy Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować