Babeczki z kremem limonkowym i owocami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób

Takie babeczki posmakują każdemu. Polecam.

  • 35 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    1 szklanki mąki pszennej tortowej
    Pół szklanki mąki krupczatki
    Pół kostki margaryny
    2 łyżki szmalcu
    1/3 szklanki cukru kryształu
    1 duże jajko
    Składniki masy:
    1,5 szklanki mleka
    Sok wyciśnięty z 2 limonek
    1,5 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
    ¾ kostki masła
    Cukier puder do smaku
    Ponadto:
    2 szklanki mieszanki obranych, ulubionych owoców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche babeczki

Babeczki z kremem limonkowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Dodaj szmalec, margarynę, cukier i posiekaj całość dokładnie nożem. Następnie dodaj jajko i zagnieć całość. Rozwałkuj ciasto dość cienko, wykrawaj kółka i wylepiaj nimi foremki na babeczki wysmarowane wcześniej olejem i wysypane bułką tartą. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni (aż zaczną lekko odchodzić od brzegów foremek).
  • 2. Przygotuj masę. 1 szklankę mleka zagotuj. Resztę rozmieszaj z proszkiem budyniowym i sokiem z limonek, a następnie wlej do gotującego się mleka. Przygotowany budyń odstaw do całkowitego ostudzenia. Potem miękki masło utrzyj dodając po łyżce budyniu. Na końcu wsyp cukier puder do smaku.
  • 3. Kruche ciasto na babeczki napełnij porcjami masy i owoców. Schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować