Kruche babeczki z owocami i kremem

4.5 (200 ocen)

Smaczny deser, doskonały na przyjęcia.

Składniki:

  • Ciasto na babeczki:
    15 dkg margaryny,
    80 g cukru pudru,
    30 dkg mąki pszennej,
    1 jajko.

    Krem budyniowy:
    0,5 l mleka
    kostka margaryny (może być też masło)
    3/4 szklanki cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
    wanilia

    Sezonowe owoce:truskawki, borówki,porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Kruche babeczki z owocami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skladniki na ciasto zagniatamy,formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzine do zamrazarki.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, czekamy chwilę az nabierze temp pokojowej i jeszcze raz zagniatamy, rozwalkowujemy na gr ok 0,3 cm.Szklanką wykrawamy kólka,nimi wylepiamy posmarowane olejem foremki.Dziurawimy widelcem 2-3 razy.Babeczki pieczemy do zrumienienia w temp 180 stopni-ok 20 minut.Wyjmujemy z foremek.
  • 2. Krem budyniowy.
    250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem,wanilią i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę miksujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Mase przekłądamy do szprycy i nakladamy na babeczki.
    Dekorujemy owocami,wbijajac je w krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować