Babeczki z kremem kawowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne nie tylko dla dzieciaków.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka tortowa przesiana: 2 szklanki
    - masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    MASA KAWOWA:
    - masło: 100 gramów
    - budyń śmietankowy: 1 opakowanie
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - aromat rumowy: 0.5 łyżeczki
    - kawa rozpuszczalna: 3 łyżeczki
    - woda gorąca: 1 łyżka
    DODATKOWO::
    - nutella: 10 łyżek
    - czekolada mleczna: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Kawy Jajko

Babeczki z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta: Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i schłodzone masło. Siekamy nożem i rozdrabniamy palcami na kruszonkę. Dosypujemy cukier puder, jajko i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalki). W tym czasie roztapiamy margarynę i pędzelkiem smarujemy foremki. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka i wylepiamy foremki. Można też rwać kawałki ciasta i wylepiać nim foremki. Spody babeczek nakłuwamy widelcem. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Babeczki wyciągamy z foremek i studzimy.
    Przygotowanie kremu: Budyń gotujemy na 1 szklance mleka według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy aromat i cukier puder, ucieramy na puszystą masę i dodajemy kawę lub kakao. Ucierając dodajemy po 1 łyżce budyniu. Gotową masę wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby stężała.
    Przygotowanie czekoladowych serc: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce (około 50 sekund) lub w kąpieli wodnej. Do woreczka strunowego wlewamy roztopioną lekko przestudzoną czekoladę, odcinamy końcówkę i malujemy serca na folii spożywczej. Dekoracje chowamy do lodówki, aby stężały.
    Babeczki smarujemy nutellą śliwkową. Dekorujemy kremem i czekoladowymi sercami oraz posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować