Babeczki rafaello

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wariacja na temat białej czekolady i kokosu, oczywiście nie mogło zabraknąć przepysznych pralinek Rafaello. Waniliowa babeczka z wiórkami kokosowymi w środku chowa znaną, chyba każdemu słodkość. Można użyć tych kupnych, jak i zrobionych w domowym zaciszu. Całość dopełnia krem z białej czekolady.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 100 g miękkiego masła
    - 210 g cukru do wypieków
    - szczypta soli
    - 2 jajka
    - 150 ml jogurtu naturalnego
    - 5 łyżek mleka 3,2%
    - 275 g mąki pszennej
    - 1 łyżka sody oczyszczonej
    - 100 g wiórków koksowych
    - 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kokosowego
    - 12 pralinek Rafaello
    Krem:
    - 250 g białej czekolady lub dropsów
    - 300 ml śmietany 36%
    Dekoracja:
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Rafaello

Babeczki rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, sól, jogurt oraz mleko, ekstrakt i całość zmiksować.
    2. Do masy przesiać mąkę, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe, starannie wymieszać.
    3. Papilotki wypełnić 1/4 ciasta, włożyć pralinkę Rafaello i zalać 1/4 ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 min. Wystudzić.
    Krem:
    1. Śmietanę 36% pogrzać w garnku, zalać nią pokruszoną czekoladę. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
    2. Następnego dnia krem ubić na puch.
    Dekoracja:
    1. Babeczki udekorować kremem tworząc kulę, obtoczyć w wiórkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Kokos Migdały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować