Babeczki Rafaello

0 (0 ocen)

Z każdym następnych kęsem człowiek staje się szczęśliwszy. Nie wierzycie?? Sami spróbujcie!

Składniki:

  • Składniki: (na 8-10 sztuk)

    Ciasto:
    125 g miękkiego masła
    140 g cukru pudru
    2 duże jajka
    1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
    130 g mąki pszennej, przesianej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek wiórków kokosowych

    Lukier:
    3/4 szkl cukru pudru
    2 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    ok. 20 pralinek Rafaello
    płatki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello

Babeczki rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne... w innym wypadku babeczki mogą się nie udać :) Jajka i masło powinno być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem.

    Miękkie masło utrzeć do puszystości razem z cukrem pudrem. Do jasnego, napuszonego masła dodać jajka oraz aromat i nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera.
  • 2. Tak przygotowane ciasto przełożyć na dno papilotek umieszczonych w gniazdkach formy na muffinki. Do każdej wcisnąć jedną pralinkę Rafaello i przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny, kokosowy zapach). Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.
  • 3. Lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać któregoś ze składników.

    Ostudzone babeczki wysmarować lukrem, natychmiast posypać płatkami kokosowymi, a na środku umieścić pralinkę Rafaello. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować