Pomarańczowe babeczki ze śnieżnobiałym kremem z kremówki i mascarpone. Smakołyki dla dzieci. Delikatne i puszyste. Zawsze się udają.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto.
3 jajka rozmiar M
120 g cukru
szczypta soli
90 ml mleka
30 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
75 ml oleju
220 g mąki
8 g proszku do pieczenia
Krem do babeczek.
250 serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
8 g cukru waniliowego
200 g kremówki 30%
1 śmietan-fix
Babeczki pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy babeczki.
Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy dodając stopniowo cukier. Miksujemy całość około 3 minut. Kiedy masa jajeczna zbieleje i powiększy objętość dodajemy olej i mleko. Krótko mieszamy. Wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy skórkę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy babeczki 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.
2.Babeczki wypiekają się równe, nie pękają. Nadają się doskonale do ozdabiania kremem.
3.Ubijamy krem.
Śmietanka i serek muszą być mocno schłodzone, aby krem się nie zwarzył.
Do misy miksera wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry, śmietan-fix i wrzucamy mascarpone. Całość ubijamy około 4 minut. Uważamy, żeby nie przebić kremu.
Ozdabiamy babeczki.
Krem śmietankowy nakładamy do worka cukierniczego z tylką 1M Wilton lub swoją ulubioną i robimy rozetki na babeczkach.
Komentarze