Babeczki "Kapelusze Wiedźmy"

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takie kapelusze wiedźmy z pewnością zachwycą zarówno najmłodszych jak i tych trochę starszych amatorów słodkości.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    3/4 szklanki maślanki
    75 ml oleju

    DEKORACJA:

    12 okrągłych biszkoptów
    12 waflowych rożków do lodów
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 łyżki maślanego kremu dowolnie zabarwionego

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki "kapelusze wiedźmy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką.
    Do foremek na babeczki lub formy do muffin, wyłożonej papierowymi papilotkami nakładać porcje ciasta do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Babeczki wystudzić.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Końcówki rożków obciąć, będzie to nasza górna część kapelusza.
    Roztopioną czekolada posmarować wierzch babeczek.
    Biszkopty maczać zaokrągloną stroną w czekoladzie. Obcięte końcówki rożków także zamoczyć w czekoladzie. Biszkopty i końcówki rożków skleić ze sobą tak by powstał nam kapelusz. Kapelusze umieścić na babeczkach i schłodzić w lodówce.
  • 3. Na końcu za pomocą maślanego kremu narysować kokardkę na kapeluszu (krem umieścić w szprycy lub rękawie cukierniczym z małą końcówką do pisania).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować