Babeczki jogurtowe z truskawkami

4.5 (156 ocen)

Bardzo lubię ciasto jogurtowe, dlatego stworzyłam trochę inną wersję w postaci babeczek z dodatkiem pysznych truskawek. Babeczki są mięciutkie i długo zachowują świeżość,

Składniki:

  • mąka - 200 gram
    soda oczyszczona - 1 łyżeczka
    cukier puder - 3 łyżki
    cukier waniliowy - 1 łyżka
    jaja - 2 szt.
    mleko - 5 łyżek
    jogurt naturalny - 3/4 szkl.
    masło - 100 gram
    truskawki - 10 szt. (średnie)
    Dodatkowo:
    cukier puder - do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Kawy

Babeczki jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gc2367 1. Przygotować mokre składniki tj. mleko, roztopione masło ( ochłodzone ), jaja, jogurt. Wszystko umieścic w jednej miseczce i wymieszać rózgą kuchenną.
  • image-1sr7j59 2. Przygotować suche składniki tj. mąka, soda, cukier puder, cukier waniliowy. Dodać do masy mokrej. Wymieszać rózgą do połączenia się składników.
  • image-17f5d4a 3. Przygotować foremki. Do każdej nałożyć 1 łyżkę masy. Następnie na środku ułożyć truskawkę i zalać drugą łyżką masy.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok 15-20 min. do tzw. suchego patyczka.
    Ostygnięte posypać cukrem pudrem.

Porady

Ja użyłam truskawek mrożonych ale można użyć świeżych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować