Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego

0 (0 ocen)

  • 3 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Majonez absolutnie jest niewyczuwalny, a wręcz nadaje ciastu delikatności i sprawia, że babeczki szybko nie wysychają. Całość? Reweeelacja.

  • 3 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i 5 cm wysokości)
    75g mąki pszennej
    75g maki ziemniaczanej
    150g cukru
    3 jajka
    3 łyżki majonezu (płaskie)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    1 szczypta aromatu cytrynowego (solidna) (*)
    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    3-4 łyżki mleka/wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
    Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku.
    Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta).
    Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
    Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek.
    Przygotować lukier.
    Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem/wodą i rozsmarować na ciastkach.
    Babeczki udekorować według uznania - póki lukier nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały.

Porady

(*) Użyłam aromatu cytrynowego w proszku. Jest to produkt profesjonalny o intensywnym smaku i zapachu. Zamiast aromatu możecie użyć soku i skórki cytrynowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować