Babeczki kokosowe do wielkanocnego koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ze sparzonej cytryny zetrzyj skórkę na tarce o dużych oczkach.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z wiórkami.
Cukier, cukier waniliowy oraz olej zmiksuj. Cały czas mieszając wbijaj po jednym jajku. Nadal miksując dodaj partiami do masy jajecznej mąkę z wiórkami kokosowymi naprzemiennie z mlekiem. Na końcu dodaj skórkę z cytryny i jeszcze chwileczkę miksuj.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą okrągłych foremek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 30-40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź na kratce. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze