Babeczki Ciasteczkowy Potwór

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Czy na urodziny musi być tort? NIE ! Oto dowód. To urodzinowe babeczki dla jubilata Dorianka o którym już pisałam. Dorianek jak i Jego Mama zadowoleni , babeczki się podobały i smakowały . A Wam jak się podobają ?

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 i 1/2 szkl mąki

    2 i 2/3 szkl cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 szkl mleka

    250 g masła

    4 łyżki kakao

    4 jajka

    Krem:

    400 g śmietanki kremówki 36%

    275 g serka mascarpone

    1/3 – 1/2 szkl cukru pudru

    1 płaska łyżeczka żelatyny + 30 ml wrzątku

    niebieski barwnik

    Masa cukrowa:

    350 g cukru pudru

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1 płaska łyżka żelatyny

    30 ml wrzątku

    3 łyżki soku z cytryny

    ew. odrobina wody

    Dodatkowo:

    Ciastka – u mnie owsiane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki ciasteczkowy potwór - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masa: Cukier i mąkę przesiej do miski.

    2. Żelatynę rozpuść w wodzie



    3. Do



    cukru z mąką dodaj żelatynę, sok z cytryny i ugniataj – gdy masa będzie za twarda i łamała się dodaj odrobinę wody.

    4. Masę rozwałkuj i powycinaj kółka na oczy potworka i pozostaw do stwardnienia.

    5. Do szklanki dodaj 2 łyżeczki wody i odrobinę barwnika ( czarny bądź niebieski) namocz patyczek do uszu i rób kropki na stwardniałych oczkach.

    6. Babeczki:Do mleka dodaj margarynę, cukier oraz kakao. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź

    7. Jajka zmiksuj z ostudzona masą. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek , wymieszaj.

    8. foremki do muffinek wypełnił papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 2/3 wysokości i włóż do każdej po 3 wiśnie

    9. Piecz ok 15 minut w 200 stopniach (góra-dół)

    10. Krem : Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukru pudru.

    11. Do ubitej śmietany dodaj serka oraz żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Całość zmiksuj dodając barwnik. Odstawiamy do lodówki na 20 min. Krem przekładamy do rękawa z końcówką do rozetek.

    12. Babeczki nacinamy ostrym nożem. W Dziurkę wkładamy ciastko. Babeczkę dekorujemy kremem. Kładziemy oczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować