Upiec biszkopt jasny z 5 - 6 jajek i przekroić na dwie części.
Upiec biszkopt ciemny z 5 - 6 jajek i przekroić na dwie części.
MASA:
1/2 l mleka
30 dag masła
5 żółtek
5 łyżek cukru kryształu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
10 dag płatków migdałowych
5 dag sparzonych rodzynek
10 dag ziaren słonecznika
ok. 30 dag masy krówkowej (z puszki)
1 słoik powideł śliwkowych
2 łyżki mleka
5 dag margaryny
Tort "ciasteczkowy potwór" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA:
Z mleka, żółtek, cukru, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej ugotować budyń. Ziarna słonecznika z 2 łyżkami mleka i 5 dag margaryny rozgrzać na patelni, chwilę smażyć, przełożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Masło utrzeć i dodać przestudzony, ugotowany budyń. Masę podzielić na 3 części: do jednej dodać sparzone rodzynki (masa rodzynkowa), do drugiej - płatki migdałowe (masa migdałowa), do trzeciej - mleko krówkowe i zapieczone ziarna słonecznika (masa słonecznikowa).
2.PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt jasny - powidła - masa rodzynkowa - biszkopt jasny - powidła - masa migdałowa - biszkopt ciemny - powidła - masa słonecznikowa - biszkopt ciemny.
Komentarze