Te babeczki to prawdziwa gratka dla smakoszy czekoladowych smaków. Krem ma słodko-kwaśny smak, a babeczki są mocno czekoladowe i zbite. Do przygotowania kremu możemy użyć także mrożonych porzeczek. Nie rozmrażaj ich wcześniej.
Babeczki brownie z kremem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BABECZKI: Do rondelka wlej wodę, zagotuj ją. Wówczas wsyp kakao i mieszaj aż składniki dobrze się połączą. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. Do miski włóż masło, dodaj cukier i ucieraj razem mikserem przez 2 minuty. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj po 30 sekund. Dodaj aromat oraz mąkę, wymieszaj mikserem, ale tylko tak, aby składniki zawilgotniały. Wówczas wlewaj stopniowo kakao i mieszaj. Masę przelej do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Babeczki piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu zostaw je na 10 minut w piekarniku, dopiero wyjmij.
2.KREM PORZECZKOWY: Porzeczki zasyp cukrem i wstaw na wolny ogień. Podgrzewaj tak długo aż cukier się rozpuści. Wówczas dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, poczekaj aż masa zgęstnieje i zdejmij z ognia. Masę przetrzyj przez sito i dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masę odstaw do lodówki do schłodzenia (może też stężeć). Po tym czasie masę porzeczkową zmiksuj i dodawaj do niej po łyżce mascarpone cały czas miksując.
Krem przełóż do szprycy i udekoruj nim babeczki. Oprósz je startą czekoladą, udekoruj kawałkami czekolady lub świeżymi porzeczkami.
Babeczki przechowuj w lodówce.
Życzę smacznego!
Komentarze