Babeczki brownie z kremem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te babeczki to prawdziwa gratka dla smakoszy czekoladowych smaków. Krem ma słodko-kwaśny smak, a babeczki są mocno czekoladowe i zbite. Do przygotowania kremu możemy użyć także mrożonych porzeczek. Nie rozmrażaj ich wcześniej.

Składniki:

  • BABECZKI (12 sztuk):
    240ml wody,
    45g kakao,
    Szczypta soli,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    170g mąki pszennej,
    170g cukru,
    120g masła o temp. Pokojowej,
    2 jajka,
    1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
    KREM:
    250g czarnych porzeczek,
    1,5 łyżeczki żelatyny+3 łyżki gorącej wody,
    130g cukru,
    1 łyżka soku z cytryny,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżka zimnej wody,
    375g mascarpone,
    DEKORACJA:
    Kawałki czekolady, starta czekolada, świeże porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki brownie z kremem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BABECZKI: Do rondelka wlej wodę, zagotuj ją. Wówczas wsyp kakao i mieszaj aż składniki dobrze się połączą. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
    Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. Do miski włóż masło, dodaj cukier i ucieraj razem mikserem przez 2 minuty. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj po 30 sekund. Dodaj aromat oraz mąkę, wymieszaj mikserem, ale tylko tak, aby składniki zawilgotniały. Wówczas wlewaj stopniowo kakao i mieszaj. Masę przelej do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Babeczki piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu zostaw je na 10 minut w piekarniku, dopiero wyjmij.
  • 2. KREM PORZECZKOWY: Porzeczki zasyp cukrem i wstaw na wolny ogień. Podgrzewaj tak długo aż cukier się rozpuści. Wówczas dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, poczekaj aż masa zgęstnieje i zdejmij z ognia. Masę przetrzyj przez sito i dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masę odstaw do lodówki do schłodzenia (może też stężeć). Po tym czasie masę porzeczkową zmiksuj i dodawaj do niej po łyżce mascarpone cały czas miksując.
    Krem przełóż do szprycy i udekoruj nim babeczki. Oprósz je startą czekoladą, udekoruj kawałkami czekolady lub świeżymi porzeczkami.
    Babeczki przechowuj w lodówce.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować