Babeczki ananasowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - cukru: 35 dekagramów
    - masła: 15 dekagramów
    - mąki: 30 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - ananasa w plastrach: 2 puszki
    - śmietany kremówki: 300 mililitrów
    - cukru pudru: 2 łyżki
    - pistacji: 7 sztuk
    - dżemu ananasowego: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto:przesianą mąkę wsyp na blat kuchenny,dodaj rozdrobnione masło,cukier i cukier waniliowy.Energicznie posiekaj dość duzym nożem wszystkie składniki,tal,aby powstałe drobne grudki.Jajko wbij do ciasta,dodaj żółtko.Szybko zagnieść kruche ciasto.Uformuj z niego kulę,owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  • 2. Wyjmij ciasto i rozwałkuj je przez folię na grubość 5-7 mm-ciasto jeszcze podrosnie w trakcie pieczenia.Foremki posmaruj masłem,wylep dno i brzegi ciastem.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
  • 3. Dżem lekko podgrzej,przetrzyj przez sitko.Posmaruj nim środki babeczek.Pozostaw do zastygnięcia .Plastry ananasa pokrój na kosteczki,cukier rozgrzej w rondelku,aż nabierze złotego koloru.Kawałki ananasa wkładaj do karmelu,potrzymaj chwilę aby całe nasiąknęły karmelem.Wyjmij do osuszenia i ostygnięcia.
  • 4. Kremówkę ubij z cukrem pudrem.Skarmelizowanego ananasa powkładaj do babeczek,udekoruj każdą rozetką śmietany i pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować