Babeczki ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść kruche ciasto:przesianą mąkę wsyp na blat kuchenny,dodaj rozdrobnione masło,cukier i cukier waniliowy.Energicznie posiekaj dość duzym nożem wszystkie składniki,tal,aby powstałe drobne grudki.Jajko wbij do ciasta,dodaj żółtko.Szybko zagnieść kruche ciasto.Uformuj z niego kulę,owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
2.Wyjmij ciasto i rozwałkuj je przez folię na grubość 5-7 mm-ciasto jeszcze podrosnie w trakcie pieczenia.Foremki posmaruj masłem,wylep dno i brzegi ciastem.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
3.Dżem lekko podgrzej,przetrzyj przez sitko.Posmaruj nim środki babeczek.Pozostaw do zastygnięcia .Plastry ananasa pokrój na kosteczki,cukier rozgrzej w rondelku,aż nabierze złotego koloru.Kawałki ananasa wkładaj do karmelu,potrzymaj chwilę aby całe nasiąknęły karmelem.Wyjmij do osuszenia i ostygnięcia.
4.Kremówkę ubij z cukrem pudrem.Skarmelizowanego ananasa powkładaj do babeczek,udekoruj każdą rozetką śmietany i pistacjami.
Komentarze