Babeczki ananasowe z morelami

5 (5 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    10 dag masła
    2 żółtka

    Budyń:
    syrop z jednej puszki ananasa (około 250 ml syropu)
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    3 łyżki cukru
    4 żółtka

    Dodatkowo:
    10 dag miękkiego masła
    ananas w kawałkach lub plastrach w syropie
    morele połówki w syropie
    galaretka (wybrany smak)
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Babeczki Kruche babeczki

Babeczki ananasowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto – ze składników wyrabiamy zwarte ciasto. Schładzamy je przez 15 minut w lodówce. Następnie wylepiamy nim foremki. Spód nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy do zarumienienia – około 15 minut.
  • 2. Budyń – połowę syropu zagotowujemy. Drugą część mieszamy z pozostałymi składnikami i wlewamy do gotującego się syropu. Całość zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
  • 3. Miękkie masło ucieramy i partiami dodajemy do niego ostudzony budyń.
  • 4. Na spód babeczek dajemy kilka kawałków drobno pokrojonego ananasa. Następnie wykładamy masę budyniową. Babeczki dekorujemy wcześniej przygotowaną stężałą galaretką oraz pokrojonymi morelami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować