Kruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa.
45 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
3 łyżki cukru
10 dag masła
2 żółtka
Budyń:
syrop z jednej puszki ananasa (około 250 ml syropu)
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 łyżki cukru
4 żółtka
Dodatkowo:
10 dag miękkiego masła
ananas w kawałkach lub plastrach w syropie
morele połówki w syropie
galaretka (wybrany smak)
Babeczki ananasowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto – ze składników wyrabiamy zwarte ciasto. Schładzamy je przez 15 minut w lodówce. Następnie wylepiamy nim foremki. Spód nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy do zarumienienia – około 15 minut.
2.Budyń – połowę syropu zagotowujemy. Drugą część mieszamy z pozostałymi składnikami i wlewamy do gotującego się syropu. Całość zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
3.Miękkie masło ucieramy i partiami dodajemy do niego ostudzony budyń.
4.Na spód babeczek dajemy kilka kawałków drobno pokrojonego ananasa. Następnie wykładamy masę budyniową. Babeczki dekorujemy wcześniej przygotowaną stężałą galaretką oraz pokrojonymi morelami.
Komentarze