BABCINY JABŁECZNIK.

0 (0 ocen)

Ulubione ciasto mojej Babci, którym raczy mnie zawsze, gdy ją odwiedzę.

Składniki:

  • biszkopt:
    /wersja ekspress - gotowy/
    6 białek
    6 żółtek
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku od pieczenia
    cukier waniliowy

    masa jabłkowa:
    słoik jabłek prażonych na szarlotkę
    3 galaretki agrestowe

    wierzch:
    2 kartoniki śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    łyżeczka żelatyny
    odrobina wody
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babciny jabłecznik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Ubiła białka na sztywno, po czym stopniowo dodawała cukier puder, ciągle miksując.
    Dodała żółtka, cukier waniliowy i krótko miksowała na najniższych obrotach. Przesiała
    mąkę z proszkiem i drewnianą łyżką połączyła delikatnie.
    Przełożyła do blachy o wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub
    posmarowanej masłem i posypanej mąką). Piekła w 160 stopniach na funkcji
    termoobieg przez około 50-55 minut.
  • 2. MASA JABŁKOWA:
    Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko
    tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiła do wystudzenia.
    Kiedy zaczęła gęstnieć, zmiksowała z jabłkami. Wyłożyła na biszkopt.
  • 3. WIERZCH:
    Śmietanę ubiła na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuściła w możliwie
    najmniejszej ilości wody, jak w przypadku galaretek. Chłodną, dolała do śmietany i zmiksowała.
    Wyłożyła na masę jabłkową, wyrównała i ozdobiła startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować