Babciny jabłecznik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Ubiła białka na sztywno, po czym stopniowo dodawała cukier puder, ciągle miksując.
Dodała żółtka, cukier waniliowy i krótko miksowała na najniższych obrotach. Przesiała
mąkę z proszkiem i drewnianą łyżką połączyła delikatnie.
Przełożyła do blachy o wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub
posmarowanej masłem i posypanej mąką). Piekła w 160 stopniach na funkcji
termoobieg przez około 50-55 minut.
2.MASA JABŁKOWA:
Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko
tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiła do wystudzenia.
Kiedy zaczęła gęstnieć, zmiksowała z jabłkami. Wyłożyła na biszkopt.
3.WIERZCH:
Śmietanę ubiła na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuściła w możliwie
najmniejszej ilości wody, jak w przypadku galaretek. Chłodną, dolała do śmietany i zmiksowała.
Wyłożyła na masę jabłkową, wyrównała i ozdobiła startą gorzką czekoladą.
Komentarze