Korbol bo taką nazwę z gwary poznańskiej nosi nasza niedoceniana dynia zaprawiona w zalewie słodko kwaśnej z nutą korzenną to najlepszy dodatek jaki istnieje do rożnych mięs, klopsików i innych dań.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 dynia ok 3kg
2/3 szklanki octu 10%
1 kg cukru
1,5 l wody
10 szt. goździków
Babciny korbol - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie dyni: dynie kroimy na pół, po czym wybieramy miąższ z pestkami aby została nam tylko ta twardsza jej część, następnie kroimy ją na mniejsze części wtedy łatwo da się ją obrać zarówno nożem jak i obieraczką do warzyw. Po obraniu dynie kroimy w kostkę.
2.Zalewa:
Do 5 litrowego garnka wlewamy wodę, ocet dodajemy cukier oraz goździki i podgrzewamy zalewę do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Kolejnym etapem jest wrzucenie dyni do zalewy i pogotowanie jej na małym ogniu około 10-20 minut co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach gotowania należy wyjąć z zalewy goździki ponieważ po dostaniu się ich do słoików nasza dynia straciłaby swój piękny jaskrawy kolor.
Tak przygotowaną dynie można przełożyć do słoików wraz z zalewą.
Napełnione dynią słoiki trzeba poddać pasteryzacji : wstawić słoiki do dużego garnka wypełnionego gotującą się wodą pasteryzować przez ok. 10min w temperaturze 95st.C
Po wyjęciu słoików ustawiamy je na ręczniku zakrętką do dołu.
Komentarze