Babciny Korbol

4.49 (167 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Korbol bo taką nazwę z gwary poznańskiej nosi nasza niedoceniana dynia zaprawiona w zalewie słodko kwaśnej z nutą korzenną to najlepszy dodatek jaki istnieje do rożnych mięs, klopsików i innych dań.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 dynia ok 3kg
    2/3 szklanki octu 10%
    1 kg cukru
    1,5 l wody
    10 szt. goździków
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Babciny korbol - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy korbol 1. Przygotowanie dyni: dynie kroimy na pół, po czym wybieramy miąższ z pestkami aby została nam tylko ta twardsza jej część, następnie kroimy ją na mniejsze części wtedy łatwo da się ją obrać zarówno nożem jak i obieraczką do warzyw. Po obraniu dynie kroimy w kostkę.
  • 2. Zalewa:
    Do 5 litrowego garnka wlewamy wodę, ocet dodajemy cukier oraz goździki i podgrzewamy zalewę do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

    Kolejnym etapem jest wrzucenie dyni do zalewy i pogotowanie jej na małym ogniu około 10-20 minut co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach gotowania należy wyjąć z zalewy goździki ponieważ po dostaniu się ich do słoików nasza dynia straciłaby swój piękny jaskrawy kolor.

    Tak przygotowaną dynie można przełożyć do słoików wraz z zalewą.

    Napełnione dynią słoiki trzeba poddać pasteryzacji : wstawić słoiki do dużego garnka wypełnionego gotującą się wodą pasteryzować przez ok. 10min w temperaturze 95st.C
    Po wyjęciu słoików ustawiamy je na ręczniku zakrętką do dołu.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować