Babciny pasztet z zająca

4.4 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 8 osób

Przepis na pasztet dostałam dawno temu od Babci Teresy. Jest sprawdzony i za każdym razem wychodzi rewelacyjny.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • - 1 kg mięsa z zająca lub z królika
    - 1 kg mięsa z kurczaka
    - 1/2 kg karkówki wieprzowej
    - 1/2 kg wędzonego boczku lub podgardla
    - 40 dkg wątróbki drobiowej
    - 2 garści suszonych grzybów
    - 3-4 marchewki
    - 1/2 małego selera korzeniowego
    - 1 pietruszka
    - 3 bułki (mogą być suche)
    - 4 jajka
    - 3-4 liście laurowe
    - 5-6 ziaren jałowca
    - 1 gałka muszkatołowa starta na drobnej tarce
    - czarny pieprz
    - sól
Wystaw ocenę:

4.4 (193 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Babciny pasztet z zająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zająca, kurczaka, wieprzowinę oraz marchewki, selera i pietruszkę zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem grzybów i ziaren jałowca do czasu aż mięso będzie miękkie, a nawet odrobinę rozgotowane. Ugotowane mięso razem z surową wątróbką i wędzonym boczkiem mielimy dwukrotnie w maszynce. Mielimy także ugotowane warzywa i grzyby. W rosole pozostałym z gotowania mięsa namaczamy bułki, a następnie również je mielimy. Do mięsnej masy dodajemy jajka i startą gałkę muszkatołową. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Masę przekładamy do jednorazowych foremek aluminiowych i wygładzamy. Na wierzch każdej foremki wlewamy po 2-3 łyżki rosołu pozostałego z gotowania mięsa. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez około godzinę. Z podanej ilości składników wychodzi 8 foremek o pojemności 500 ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować