Babciny pasztet z zająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zająca, kurczaka, wieprzowinę oraz marchewki, selera i pietruszkę zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem grzybów i ziaren jałowca do czasu aż mięso będzie miękkie, a nawet odrobinę rozgotowane. Ugotowane mięso razem z surową wątróbką i wędzonym boczkiem mielimy dwukrotnie w maszynce. Mielimy także ugotowane warzywa i grzyby. W rosole pozostałym z gotowania mięsa namaczamy bułki, a następnie również je mielimy. Do mięsnej masy dodajemy jajka i startą gałkę muszkatołową. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Masę przekładamy do jednorazowych foremek aluminiowych i wygładzamy. Na wierzch każdej foremki wlewamy po 2-3 łyżki rosołu pozostałego z gotowania mięsa. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez około godzinę. Z podanej ilości składników wychodzi 8 foremek o pojemności 500 ml.
Komentarze