babciny sernik

4.5 (168 ocen)

Ten przepis przekazala mi moja mama a ona dostała go od swojej mamy ktora dostała go od swojej mamy, mozna powiedziec z pokolenia na pokolenie ale smak nadal wyjatkowy!

Składniki:

  • ciasto:
    200g masła
    1 1/2szkl. maki pszennej
    1/2szkl. cukru pudru
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 1/2 łyżki śmietany 18%
    masa sernikowa:
    1kg twarogu (3 krotnie mielony)
    6 duzych jaj
    250g cukru pudru
    200g masła
    skórka z cytryny (lub 1/2 pomarańczy)
    2 budynie waniliowe (bez cukru)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyzki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babciny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    suche składniki dokładnie wymieszac; jajka wymieszać ze śmietana; masło posiekac, dodac do masła suche składniki oraz jajka ze śmietana. szybko zagniesc ciasto, wstawic do lodówki na ok 40 minut.
  • 2. przygotuj blaszke i nastaw piekarnik na 180 st.C
  • 3. Masa sernikowa:
    masło ucieraj z cukrem, w miedzy czasie dodawaj kolejno po jednym żółtku; nastepnie dodaj budynie(proszek), bułke tarta i skorke z cytryny lub pomaranczy; dokladni wymieszaj na gladka mase a nastepnie dodaj ser; wszystko dokladnie polącz. Z białek ubij sztywna piane i dodaj delikatnie do masy serowej.
  • 4. gotowa blaszke wyłóż ciastem i wyłóż mase sernikowa. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 180'C na ok godzine.

Porady

wierzch masy posmaruj żółtkiem a jesli ciasto za bardzo sie przypieka z wierzchu to nałóż na wierzch folie aluminiowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować