Pasta paprykowa na kanapkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć, przepołowić na pół. Usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, polać oliwą. Dołożyć nieobrane ząbki czosnku i piec w piekarniku około 40-50 min w temp. 180C. Paprykę ostudzić i obrać. Czosnek wycisnąć z łupinek. Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy. Następnie dorzucić pozostałe starte warzywa i liście laurowe. Podlać około 150 ml wody. Dusić pod przykryciem do miękkości oraz do momentu odparowania wody. Marchewkę z selerem przełożyć do malaksera, dodać obraną paprykę (liście laurowe wyrzucić) i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku pieprzem, solą, ewentualnie ulubionymi ziołami. Schłodzić a następnie smarować pieczywo. Można posypać ulubionymi ziarnami.
Komentarze