Pasta paprykowa na kanapkę

4.51 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To bardzo zdrowa, warzywna pasta na kanapkę. Smak można podkręcić swoimi ulubionymi ziołami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    4 czerwone papryki
    2 małe marchewki
    1/4 selera
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy
    2 liście laurowe
    czarny pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Chleb Pasty

Pasta paprykowa na kanapkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, przepołowić na pół. Usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, polać oliwą. Dołożyć nieobrane ząbki czosnku i piec w piekarniku około 40-50 min w temp. 180C. Paprykę ostudzić i obrać. Czosnek wycisnąć z łupinek. Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy. Następnie dorzucić pozostałe starte warzywa i liście laurowe. Podlać około 150 ml wody. Dusić pod przykryciem do miękkości oraz do momentu odparowania wody. Marchewkę z selerem przełożyć do malaksera, dodać obraną paprykę (liście laurowe wyrzucić) i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku pieprzem, solą, ewentualnie ulubionymi ziołami. Schłodzić a następnie smarować pieczywo. Można posypać ulubionymi ziarnami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Papryka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować