Smak tortu naprawdę powala na kolana!Do tego kształt inny niż zwykle. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje:)
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt :
4 jajka
150 g cukru
120 g mąki
20 g kakao
40 g masła
Krem:
700 g śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
100 g mlecznej czekolady
Krem wiśniowy:
250 g mrożonych wiśni
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 opakowania galeretki wiśniowej
330 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
1 śmietann-fix
Do nasączenia:
1/2 szklanki wody
3 łyżki syropu wiśniowego
Dodatkowo :
400-500 g kulek w czekoladzie
Bardzo czekoladowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Umyte jajka włożyć do miski z bardzo gorącą wodą, ale nie wrzącą. Jajka muszą się ogrzać. Następnie wybić je do miski,dodać cukier i ubijać na jasny i puszysty krem. Trwa to około 10 minut. W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku i zostawić do osiągnięcia.
Gdy jajka osiągną właściwą konsystencję,dodać barwnik i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę i dodawać do jajek po trosze i ostrożnie wymieszać. W ostatniej turze dodać masło. Dno formy 29*33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 180 st około 30 minut czyli do suchego patyczka. Wyjąć,ostudzić i przekroić na cztery kawałki ( krojąc przez środek każdej z długości).
2.Krem czekoladowy :
Krem należy przygotować wieczór przed składaniem tortu. Wszystkie czekolady połamać,przełożyć do rondelka. Zalać śmietana. Postawić na małym ogniu i gotować do rozpuszczenia czekolad. Zdjąć z ognia,przykryć folia ( folia ma dotykać śmietany) i zostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić przez co najmniej 12 godzin. Następnego dnia ubić na sztywny krem.
3.Krem wiśniowy:
Śmietanę wstępnie ubić. Dodać cukier puder,mascarpone i ubić całość na sztywny krem. Odstawić do lodówki. Do garnka przełożyć wiśnie,dodać cukier i postawić na małym ogniu. W razie konieczności dodać 2-3 łyżki wody. Zagotować i gotować do rozpadnięcia owoców. Odparować resztę wody, zdjąć z ognia. Zblendować i dodać proszek galaretki. Dokładnie wymieszać ,zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Następnie wymieszać z kremem śmietanowym .
4.Składanie:
Przygotować płyn do nasączenia.
Na paterze ułożyć pierwszy blat,nasączyć go. Na brzegach nałożyć krem czekoladowy,następnie wiśniowy i znów czekoladowy. Postępować tak do wykorzystania wszystkich blatów. Część kremu zostawić do posmarowania boków i wierzchu. Po obsmarowaniu tortu ułożyć kulki i wstawić tort na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Komentarze