Bardzo czekoladowy tort

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smak tortu naprawdę powala na kolana!Do tego kształt inny niż zwykle. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje:)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    150 g cukru
    120 g mąki
    20 g kakao
    40 g masła
    Krem:
    700 g śmietany 30%
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g białej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    Krem wiśniowy:
    250 g mrożonych wiśni
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1/2 opakowania galeretki wiśniowej
    330 ml śmietany 30%
    250 g mascarpone
    1 śmietann-fix
    Do nasączenia:
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki syropu wiśniowego
    Dodatkowo :
    400-500 g kulek w czekoladzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty

Bardzo czekoladowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Umyte jajka włożyć do miski z bardzo gorącą wodą, ale nie wrzącą. Jajka muszą się ogrzać. Następnie wybić je do miski,dodać cukier i ubijać na jasny i puszysty krem. Trwa to około 10 minut. W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku i zostawić do osiągnięcia.

    Gdy jajka osiągną właściwą konsystencję,dodać barwnik i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę i dodawać do jajek po trosze i ostrożnie wymieszać. W ostatniej turze dodać masło. Dno formy 29*33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 180 st około 30 minut czyli do suchego patyczka. Wyjąć,ostudzić i przekroić na cztery kawałki ( krojąc przez środek każdej z długości).
  • 2. Krem czekoladowy :
    Krem należy przygotować wieczór przed składaniem tortu. Wszystkie czekolady połamać,przełożyć do rondelka. Zalać śmietana. Postawić na małym ogniu i gotować do rozpuszczenia czekolad. Zdjąć z ognia,przykryć folia ( folia ma dotykać śmietany) i zostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić przez co najmniej 12 godzin. Następnego dnia ubić na sztywny krem.
  • 3. Krem wiśniowy:
    Śmietanę wstępnie ubić. Dodać cukier puder,mascarpone i ubić całość na sztywny krem. Odstawić do lodówki. Do garnka przełożyć wiśnie,dodać cukier i postawić na małym ogniu. W razie konieczności dodać 2-3 łyżki wody. Zagotować i gotować do rozpadnięcia owoców. Odparować resztę wody, zdjąć z ognia. Zblendować i dodać proszek galaretki. Dokładnie wymieszać ,zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Następnie wymieszać z kremem śmietanowym .
  • 4. Składanie:
    Przygotować płyn do nasączenia.
    Na paterze ułożyć pierwszy blat,nasączyć go. Na brzegach nałożyć krem czekoladowy,następnie wiśniowy i znów czekoladowy. Postępować tak do wykorzystania wszystkich blatów. Część kremu zostawić do posmarowania boków i wierzchu. Po obsmarowaniu tortu ułożyć kulki i wstawić tort na całą noc do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować