Tort bardzo czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten tort jest dla tych co wolą ciasta mniej słodkie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    150 gr cukru
    2 łyżki kawy mielonej
    1 łyżka kakao
    130 gr mąki przennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    60 gr orzechów włoskich ( zmielone)
    Masa:
    5 jajek
    3 łyżki cukru
    1 gorzka czekolada
    1 łyżka kakao
    300 gr masła
    Poncz do nasączenia buszkoptu:
    Poł szklanki mocnej kawy
    Kieliszek spirytusu
    Dekoracja tortu:
    Bita smietana 30%
    Ciastka oreo
    Lentilki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort bardzo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Następnie dodaję żółtka i resztę sypkich składników mieszam ręcznie.
    Przekladam do tortownicy o średnicy 24 cm i piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na trzy równe części.
  • 2. Masa: Jajka ubijam z cukrem na parze ok. 20 min wtedy dodaje gorzką pokruszoną czekoladę i kakao. Ubijam jeszcze kilka minut aż wszystkie składniki się dokładnie połączą a masa zacznie gęstnieć. Wystudzić. Taką masę dodaję łyżka po łyżce do wcześniej utartego masła i ucieram do połączenia się składników.
  • 3. Nasączam biszkopt ponczem przekładam masę czekoladową ozdabia bitą śmietaną i ciastkami Oreo i lentilkami

Porady

Można nie dawać spirytusu będzie nadawał się dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować