Tort bardzo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Następnie dodaję żółtka i resztę sypkich składników mieszam ręcznie.
Przekladam do tortownicy o średnicy 24 cm i piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na trzy równe części.
2.Masa: Jajka ubijam z cukrem na parze ok. 20 min wtedy dodaje gorzką pokruszoną czekoladę i kakao. Ubijam jeszcze kilka minut aż wszystkie składniki się dokładnie połączą a masa zacznie gęstnieć. Wystudzić. Taką masę dodaję łyżka po łyżce do wcześniej utartego masła i ucieram do połączenia się składników.
3.Nasączam biszkopt ponczem przekładam masę czekoladową ozdabia bitą śmietaną i ciastkami Oreo i lentilkami
Porady
Można nie dawać spirytusu będzie nadawał się dla dzieci.
Komentarze