Lemoniada moja ulubiona

4.5 (165 ocen)

  • 15 min

Pyszna, domowa lemoniada nie ma sobie równych. Świetnie orzeźwia i gasi pragnienie.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże cytryny
    1 limonka
    4 łyżki cukru
    1 litr zimnej wody mineralnej niegazowanej
    garść świeżej mięty
    kostki lodu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Napoje Lemoniada

Lemoniada moja ulubiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny i limonkę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Zrolować po blacie, aby łatwiej było wyciskać sok. Z cytryn obciąć końcówki i ściąć całą skórkę, razem z białą gorzką częścią. Obrane skórki z 1 cytryny pozbawić białej części, a skórkę pokroić na kawałki i razem z miąższem cytryny przełożyć do wysokiego dzbanka. Limonkę pokroić na kawałki i dodać do cytryny. Do składników dodać 2 łyżki cukru, świeże listki mięty i 3-4 łyżki wody mineralnej. Ugniatać składniki za pomocą pałki, do czasu, aż powstanie gęsty syrop i wszystkie aromaty się połączą. Syrop przecedzić przez małe sitko, dokładnie wyciskając ugniecione składniki. Syrop zalać pozostałą wodą mineralną i dosłodzić 2 łyżkami cukru. Do lemoniady dodać listki mięty, 2-3 plasterki cytryny i limonki oraz kostki lodu. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Porady

Cukru należy dodać tyle, aby smak kwaśny równoważył się ze słodkim. Ważne jest dokładne usunięcie białych części pod skórką, dzięki temu lemoniada nie będzie miała gorzkiego posmaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować