Aromatyczne udka w kefirze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kurczak marynowany w kefirze, miodzie i przyprawach to mega mięciutkie mięso, które zawsze wychodzi. Dodatek pieprzu cytrynowego i trawy cytrynowej nadaje mu wspaniały aromat. Do tego pieczone warzywa i już mamy pożywny obiad.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • udka z kurczaka - 4 sztuki
    kefir 250 ml
    łyżka miodu
    Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy
    łyżeczka trawy cytrynowej
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczne udka w kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczne udka w kefirze 1. Udka opłukujemy, obsypujemy solą, pieprzem cytrynowym (nie żałować! ) i papryką. Do kefiru dodajemy łyżkę miodu i trawę cytrynową- taką marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Mięso pieczemy w 185 st. przez około 60 minut.

    Jeśli chcemy żeby kurczak był bardzo chrupiący to pieczemy go po odsączeniu z marynaty - na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku. Jeśli zależy nam na delikatnym, wręcz rozpadającym się mięsku to pieczemy go w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą- nie ma wtedy tak przypieczonej skórki.

    Kurczak jest bardzo soczysty i ma piękny, cytrynowy aromat. Do tego warzywa i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować