Pyszne i niedrogie danie obiadowe. Proste do przygotowania, praktycznie robi się samo .
1 godz. 40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 udka z kurczaka ( ok. 1 kg),
1 średnia cebula,
5-6 ziemniaków,
5-6 pieczarek,
2 ząbki czosnku,
łyżka lubczyku,
Sól, curry, pieprz cayenne, imbir do smaku,
Oliwa z oliwek,
ok. 100 ml wody,
Potrzebny będzie również
torebka lub rękaw do pieczenia
Aromatyczne udka z ziemniakami i pieczarkami pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy przyprawami, lubczykiem i polewamy odrobiną oliwy według uznania, odstawiamy do lodówki (najlepiej by było na kilka godzin aby mięso „przeszło” przyprawami).
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Pieczarki również kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka. Do rękawa wkładamy udka i wszystkie warzywa. Wodą wlewamy do miski w której było mięso z przyprawami, dokładnie mieszamy i wlewamy do rękawa. Torebkę dokładnie zamykamy. Kładziemy na blaszkę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.1 godzinę w temperaturze około 200 C. Po tym czasie rozcinamy lekko torebkę i pieczemy jeszcze około 30 min, aż mięso nam się ładnie zarumieni. Smacznego!
Porady
as pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz wielkości udek.
Komentarze