Andruty czekoladowo - kokosowe

4.73 (15 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kto z nas nie lubi wafli, andrutów? Chyba nie ma takiej osoby. Andruty wykonane w domu smakują dużo lepiej niż kupne i znikają w mig z talerza. Takie wafelki można zajadać siedząc przed telewizorem, czy zabrać na wycieczkę lub piknik i nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wafle tortowe okrągłe lub kwadratowe 1 op,
    czekolada gorzka 100 g,
    czekolada mleczna 50 g,
    śmietana 30 % 200 ml,
    cukier puder 1/2 szkl,
    wiórki kokosowe 1/2 szkl,
    masło 1 łyżka,
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.73 (15 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Andruty czekoladowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na kawałki włożyć do garnka i rozpuścić razem z cukrem pudrem, śmietanką oraz masłem.
    Podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników cały czas mieszając.
    Do rozpuszczonej czekolady dodać wiórki kokosowe i dalej mieszać aż masa zgęstnieje.
    Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
    Na paterze położy wafel posmarować kremem i układać jeden na drugim do wyczerpania wszystkich wafli (ostatniego wafla nie smarujemy).
    Przed ostatni wafel posmarować powidłami śliwkowymi to da nam fajny posmak. Nałożyć ostatni wafel, całość docisnąć , przykryć deską i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.
    Po tym czasie pokroić w kwadraty lub trójkąty.
    Smacznego.

    Czas przygotowania około 1 godziny + czas zastygania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować