Amoniaczki

4.46 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Te kruche ciasteczka robiła moja babcia, mama, robię i ja

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg maki
    1 margaryna
    1 łyżka smalcu
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    1 szkl gęstej śmietany
    1 szkl cukru
    3 żółtka
    30 g amoniaku

    3/4 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (184 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn 1. Śmietanę, cukier, żółtka i amoniak roztrzepać trzepaczką i zostawić na kilka godzin. Ja zostawiam na noc.
  • Mąka z tłuszczem 2. Mąkę przesiać dodać margarynę i smalec. Rozetrzeć w dłoniach tak żeby nie było grudek tłuszczu.
  • Z rozczynem 3. Do mąki z tłuszczem dodać rozczyn, szczyptę soli, cukier waniliowy i wyrobić ciasto.
  • Wycinanie ciastek 4. Odkrawać po kawałku, wałkować na grubość 2-3 milimetry i wycinać ciastka.
    Spód ciasta można podsypać mąką podczas wałkowania, góry nie posypywać.
  • W cukrze 5. 3/4 szkl cukru wsypać na talerz i maczać w nim ciastka stroną wałkowaną lekko dociskając.
  • Gotowe do pieczenia 6. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.12 min w temp. 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować