Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową

0 (0 ocen)

Ciasto pełne zbóż i bakalii. Słodkie co nieco w zdrowszym wydaniu niż tradycyjne wypieki. Ciasto trochę pracochłonne, za to efekt końcowy z pewnością zrekompensuje zadany sobie trud.

Składniki:

  • Spód:
    1 opakowanie musli śniadaniowego – mieszanka płatków zbożowych z rodzynkami i orzechami laskowymi (350 g)
    1 opakowanie crunchy – chrupiące musli z dodatkiem chipsów bananowych i czekolady (350 g)
    250 g masła
    2 jajka

    Masa:
    1 kg twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    2 saszetki suchej kaszy jaglanej (2 x 100g)
    150 g masła
    5 jajek
    1/3 szklanki mleka
    1 puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym – kajmak (400 g)
    2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

    Galaretka:
    200 g rabarbaru
    200 g daktyli suszonych bez pestek
    2 łyżki cukru
    1 i ½ szklanki wody
    5 – 6 łyżeczek żelatyny wieprzowej + 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową 1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
    Przygotować spód - masło stopić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową 2. Piec 10 min (180 st. C).
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową 3. Przygotować masę – masło stopić i lekko wystudzić. Tłuszcz oraz pozostałe składniki zmiksować za pomocą blendera.
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową 4. Piec 50 min (180 st. C), następnie wystudzić.
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową 5. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową 6. Rabarbar drobno pokroić, dołożyć daktyle oraz cukier, po czym zalać wodą (1 i ½ szklanki) - gotować 10 min. Wystudzić i zblendować. Żelatynę zalać wodą (1/3 szklanki) i pozostawić do napęcznienia.
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową 7. Następnie doprowadzić do płynnej postaci, podgrzewając na małym ogniu, mieszając. Żelatynę walać do zmiksowanych pozostałych składników galaretki i wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na upieczone ciasto. Pozostawić do całkowitego zestalenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować