Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową

  • wyświetlono: 419 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto pełne zbóż i bakalii. Słodkie co nieco w zdrowszym wydaniu niż tradycyjne wypieki. Ciasto trochę pracochłonne, za to efekt końcowy z pewnością zrekompensuje zadany sobie trud.

P10

Składniki

Spód:
1 opakowanie musli śniadaniowego – mieszanka płatków zbożowych z rodzynkami i orzechami laskowymi (350 g)
1 opakowanie crunchy – chrupiące musli z dodatkiem chipsów bananowych i czekolady (350 g)
250 g masła
2 jajka

Masa:
1 kg twarogu półtłustego 4% tłuszczu
2 saszetki suchej kaszy jaglanej (2 x 100g)
150 g masła
5 jajek
1/3 szklanki mleka
1 puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym – kajmak (400 g)
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

Galaretka:
200 g rabarbaru
200 g daktyli suszonych bez pestek
2 łyżki cukru
1 i ½ szklanki wody
5 – 6 łyżeczek żelatyny wieprzowej + 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową

  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
    Przygotować spód - masło stopić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową2. Piec 10 min (180 st. C).
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową3. Przygotować masę – masło stopić i lekko wystudzić. Tłuszcz oraz pozostałe składniki zmiksować za pomocą blendera.
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową4. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową5. Piec 50 min (180 st. C), następnie wystudzić.
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową6. Rabarbar drobno pokroić, dołożyć daktyle oraz cukier, po czym zalać wodą (1 i ½ szklanki) - gotować 10 min. Wystudzić i zblendować. Żelatynę zalać wodą (1/3 szklanki) i pozostawić do napęcznienia.
  • Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową7. Następnie doprowadzić do płynnej postaci, podgrzewając na małym ogniu, mieszając. Żelatynę walać do zmiksowanych pozostałych składników galaretki i wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na upieczone ciasto. Pozostawić do całkowitego zestalenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatagalaretkaCiastożelatynatwarógczekoladadaktylesernikorzechyDeserna słodkorodzynkiplacekmasa krówkowabakalieRabarbarkasza jaglanakajmakzbożowezdrowemusna zimnomąka kukurydzianamuslioryginalnewarstwowechipsy bananowecrunchypłatki zbożowekajmakowyprzepis_miesiąca1000jagielnikna bogatojaglanyspód muslipiurerabarbarowadaktylowa

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto serowe na spodzie z ciecierzycy z galaretką pomidorową

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasto serowe na spodzie z ciecierzycy pod...

Nie ukrywam,że ciasto powstało...

Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na zimno

Dodane przez: dorota w

Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na...

Pyszne ciasto na zimno w zdrowszej...

Sernik na zimno z galaretką rabarbarową

Dodane przez: kuchenny świat

Sernik na zimno z galaretką rabarbarową

Zapraszam na pyszny sernik z galaretką...

Sernik jaglany na spodzie daktylowo-orzechowym

Dodane przez: Patrycja33

Sernik jaglany na spodzie daktylowo-orzechowym

Pyszny i zdrowy sernik z kaszy...

Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym spodzie

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym...

Puszysty sernik, w którym smak...

Sernik na spodzie z delicjami

Dodane przez: Bożena1960

Sernik na spodzie z delicjami

Sernik którym dzisiaj chciałabym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE