Ale bigos!

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

U mnie właśnie tak wygląda bigos :P Więcej mięsiwa niż samej kapusty. Za to rzec trzeba, że jest wyborny i właśnie taki, jaki lubię. Boczniaki są wspaniałym uzupełnieniem, aczkolwiek pieczarki też spokojnie się nadadzą. Proste dnie, bez wielu składników, zadowoli wasze podniebienia.
Arek Gie

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
    500 g łopatki wieprzowej
    1 kg kiszonej kapusty
    250 g boczniaków
    1 duża cebula
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka czubrycy
    4 liście laurowe
    5 szt ziela angielskiego
    sol, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Ale bigos! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ale bigos! 1. Mięso z żeberek oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Do tego najlepiej nadadzą się żeberka pieczeniowe. Kości mrozimy, przydadzą się na zupę.


    Łopatkę kroimy w kostkę.


    Mięsa dusimy pod przykryciem na rozgrzanym smalcu.


    Boczniaki kroimy w paski, cebulę siekamy. Dodajemy do mięs, mieszamy.


    Kapustę odciskamy, nie płuczemy, kroimy, wrzucamy do garnka. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie i czubrycę. Lekko podlewamy wodą (100-150 ml), żeby nam się nie przypaliło. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, przez około 1 godzinę.


    Wrzucamy koncentrat pomidorowy, dokładnie rozprowadzając go ze wszystkimi składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez kwadrans.

    Podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować