ciasto:
1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka
250 g sera mascarpone
3 jajka
110 g cukru
1 kostka masła
2 opakowania budyniu śmietankowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
500 ml śmietany kremówki
borówki, maliny na wierzch
Aksamitny sernik pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* Masło roztapiamy.
*Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy do nich sery, miksujemy. Dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną, ostudzone masło miksujemy.
* Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
* Tortownicę o wymiarach 28 cm wykładamy ciemnymi herbatnikami.. Wylewamy masę serową. Pieczemy ok godziny w 170-180 st. Po upieczeniu całkowicie studzimy.
* Kremówkę ubijamy na sztywno wykładamy na ostudzone ciasto, na kremówkę wykładamy owoce. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc, do lodówki.
Komentarze