Na sernik jest zawsze odpowiednia pora :) Uwielbiam
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka
250 g sera mascarpone
3 jajka
110 g cukru
puszka brzoskwiń w syropie
1/2 szkl syropu z brzoskwiń
2 opakowania budyniu śmietankowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
czekoladowe rureczki
dodatkowo:
herbatniki do wyłożenia tortownicy
Aksamitny sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy do nich sery, miksujemy.
*Sok z brzoskwiń wlewamy do masy serowej. Dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną, miksujemy.
* Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
* Tortownicę o wymiarach 28 cm wykładamy herbatnikami. Wylewamy połowę ciasta, wykładamy połówki osączonych brzoskwiń, wylewamy resztę ciasta. Pieczemy ok godziny w 170-180 st. Po upieczeniu całkowicie studzimy.
* Na wierzch sernika kruszymy czekoladowe rureczki, po pokrojeniu na kostki dodatkowo na każdy kawałek możemy wyłożyć po małej czekoladowej rureczce.
Komentarze