Aksamitny pasztet z konfiturą z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wlewamy wodę i wkładamy pokrojone na kawałki mięso, bez wątróbki oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dodajemy 3 liście laurowe, przyprawy uniwersalnej, pieprzu, jałowiec i majeranek. Dusimy na małym ogniu 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i wraz z cebulą dusimy wątróbkę oraz bułkę kolejne 15 minut.
2.Mięso, cebulę i bułkę studzimy i przepuszczamy 3 krotnie przez maszynkę. Powstałą masę doprawiamy resztą przypraw, dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy delikatnie do masy.
3.Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przekładamy masę. Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.
Przygotowujemy konfiturę. W sporej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę czerwoną pokrojoną w piórka i cukier. Smażymy ok 20 minut. Po tym czasie wlewamy wino i ocet i dusimy 30 minut, aż wszystko zgęstnieje.
Porady
Im więcej dodamy słoninki i tłustego mięsa tym pasztet będzie bardziej "mokry".
Komentarze