Aksamitny pasztet z konfiturą z cebuli

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest wiele przepisów na pasztety, ten smakuje mi jednak najbardziej

  • 20 min

Składniki:

  • ( na dużą keksówkę)
    Pasztet:
    250 g łopatki wieprzowej
    100 g boczku
    250 g wątróbki z kurczaka
    1 pierś z kurczaka
    50 – 100 g słoninki
    2 cebula
    1 czerstwa bułka
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    liść laurowy
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    ziele angielskie
    jałowiec
    majeranek
    przyprawa uniwersalna

    Konfitura:
    4 czerwone cebule
    50 g masła
    1/4 szkl cukru
    3/4 szkl czerwonego wina
    1/4 octu z czerwonego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Aksamitny pasztet z konfiturą z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aksamitny pasztet z konfiturą z cebuli 1. Do rondla wlewamy wodę i wkładamy pokrojone na kawałki mięso, bez wątróbki oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dodajemy 3 liście laurowe, przyprawy uniwersalnej, pieprzu, jałowiec i majeranek. Dusimy na małym ogniu 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i wraz z cebulą dusimy wątróbkę oraz bułkę kolejne 15 minut.
  • Aksamitny pasztet z konfiturą z cebuli 2. Mięso, cebulę i bułkę studzimy i przepuszczamy 3 krotnie przez maszynkę. Powstałą masę doprawiamy resztą przypraw, dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy delikatnie do masy.
  • Aksamitny pasztet z konfiturą z cebuli 3. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przekładamy masę. Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.

    Przygotowujemy konfiturę. W sporej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę czerwoną pokrojoną w piórka i cukier. Smażymy ok 20 minut. Po tym czasie wlewamy wino i ocet i dusimy 30 minut, aż wszystko zgęstnieje.

Porady

Im więcej dodamy słoninki i tłustego mięsa tym pasztet będzie bardziej "mokry".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować