Rozpływający się w ustach sernik otulony kruchym ciastem. Pycha.
3 godz. 20 min
Składniki:
ciasto: (na blachę 20 x 36 cm):
45 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
małe opakowanie cukru wanilinowego
25 dag margaryny
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 łyżka kakao
ser:
1,5 kg sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka)
20 dag masła
35 dag cukru kryształu
10 jaj
budyń śmietankowy na 1/2 l mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
Aksamitny sernik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę wysiekać z mąką, dodawać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na trzy części. Do jednej dodać kakao, włożyć do zamrażarki na 30 minut. Drugi placek rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Trzeci placek rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wylać ser, na wierzch zetrzeć na dużych oczkach ciasto z kakao. Piec 70-80 minut w temp. 160 stopni.
2.Ser: masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodawać ser. Dodać budyń, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do utartego sera.
3.Krem: jajko i żółtka ubić z cukrem. Dodać pół szklanki mleka i mąkę. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać roztarte z mąką i cukrem jajka. Ugotować budyń. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać zimny budyń. Dobrze utrzeć.
Przed nałożeniem sera możemy lekko podpiec ciasto.
Ciasto z serem piekłam w podwójnej blaszce.
Ser trzymać w blaszce do całkowitego wystudzenia.
Na polewę użyłam roztopionej czekolady.
Komentarze