Aksamitna zupa krem z selera z prażonymi pestkami dyni

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

niedoceniane warzywo, dobrze przyprawione smakuje rewelacyjnie

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szalotka
    1 duży seler korzeń
    1 łodyga selera
    1-2 ziemniaki
    Sól, pieprz
    Świeży imbir
    Oliwa
    1 l bulionu warzywnego lub wody
    1 łyżka masła
    pestki dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Aksamitna zupa krem z selera z prażonymi pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Selera i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do cebuli (seler należy obsmażyć od razu po pokrojeniu gdyż szybko ciemnieje) obsmażamy ok 3-4 minuty, ścieramy ok 1 cm świeżego imbiru zalewamy bulionem lub przegotowaną wodą i gotujemy ok 15- 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przyprawić sola i pieprzem. Aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodać łyżkę masła.
    Na suchej patelni podprażyć pestki dyni posypać nimi krem przed podaniem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować