Krem z pieczonej dyni z prażonymi pestkami

0 (0 ocen)

po tym daniu w 100% jestem przekonana co do dyni

Składniki:

  • ok. 1kg upieczonej dyni
    2 duże marchewki
    2 małe pietruszki
    kawałek selera
    2 duże ziemniaki
    1 "opalona" cebula
    2 ząbki czosnku
    2l bulionu ( u mnie warzywny )
    sól
    pieprz
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka kurkumy
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    1 łyżeczka natki pietruszki
    garść pestek z dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Krem

Krem z pieczonej dyni z prażonymi pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczona dynia 1. Dynię obieramy, układamy na blasze i pieczemy ok. 1godz. w temp. 200st.
  • warzywa do zupy 2. W tym czasie szykujemy warzywa.
    Marchewki, pietruszki, seler, ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem. Czosnek obieramy i odkładamy na później.
  • warzywa 3. Po upieczeniu dyni obieramy ją i wkładamy do garnka wraz ze wszystkimi przygotowanymi warzywami prócz czosnku. Dodajemy natkę pietruszki.
  • 4. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyjmujemy cebulę a resztę miksujemy blenderem i dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut.
  • pestki dyni podczas suszenia 5. Świeże pestki dyni osuszamy i suszymy.
  • 6. Bierzemy garść i wrzucamy na czystą, suchą i rozgrzaną patelnię. Prażymy uważając, żeby nie przypalić. Zdjąć z ognia i dodać do zupy.

Porady

Mozna podawać z grzankami z masłem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować