Krem z pieczonej dyni z prażonymi pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy, układamy na blasze i pieczemy ok. 1godz. w temp. 200st.
2.W tym czasie szykujemy warzywa.
Marchewki, pietruszki, seler, ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem. Czosnek obieramy i odkładamy na później.
3.Po upieczeniu dyni obieramy ją i wkładamy do garnka wraz ze wszystkimi przygotowanymi warzywami prócz czosnku. Dodajemy natkę pietruszki.
4.Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyjmujemy cebulę a resztę miksujemy blenderem i dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut.
5.Świeże pestki dyni osuszamy i suszymy.
6.Bierzemy garść i wrzucamy na czystą, suchą i rozgrzaną patelnię. Prażymy uważając, żeby nie przypalić. Zdjąć z ognia i dodać do zupy.
Komentarze