Zupa-krem z dyni muscat i selera

4.5 (186 ocen)

  • 40 min

Zupę dyniową podaję z fetą, prażonym słonecznikiem i chrupiącą bagietką. Tym razem do zupy wybrałam dynię francuską - muskat. Ma pomarszczoną skórkę, zwarty miąższ i jest intensywnie pomarańczowa. Smakuje orzechowo.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g francuskiej dyni Muscade de Provence (Muskatkürbis)
    300 g korzenia selera
    2 marchewki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    mielona kolendra, gałka muszkatołowa, mielony kumin
    olej do smażenia

    1/2 kostki sera feta
    3-4 łyżki słonecznika
    bagietka
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa-krem z dyni muscat i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuska dynia muscat 1. Dynię obierz z grubsza, wypestkuj, pokrój w dużą kostkę, to samo zrób z selerem i marchewką.
  • Warzywa na zupę 2. Cebulę i czosnek obierz, poszatkuj drobno. W wysokim garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż 2-3 minuty, dorzuć czosnek. Podsmaż krótko, wrzuć warzywa, smaż razem przez ok. 5 minut, często mieszając.
  • 3. Do warzyw wlej ok. 2 litry wody, gotuj aż warzywa zmiękkną. Zblenduj całość na krem i dopraw przyprawami.
  • 4. Bagietkę pokrój w małe pajdki. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż pajdki. Na osobnej patelni upraż na sucho ziarna słonecznika.
  • 5. Zupę podawaj posypaną pokruszoną fetą, prażonym słonecznikiem i chrupiącą bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Feta Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować