Tarta ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Owoce te poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego

  • 60 min

Składniki:


  • 200 g mąki
    100 g masła
    50 g cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 łyżka cukru bązowego
    1/2 kg śliwek bez pestek

Tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta ze śliwkami 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie siekamy z masłem i jajkiem oraz cukrem puderem i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie połówki ( na spód przeznaczam trochę wiekszą część)i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło na 15-29 min.

    W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki i kroimy na połówki
  • tarta ze śliwkami 2. Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem i wykładamy częścią schłodzonego ciastem nakłuwając widelcem.
    Na tartę wykładamy śliwki skórką do dołu i posypujemy cukrem i ścieramy na tarce drugą mniejszą część ciasta
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ºC przez ok 40 minut.

Porady

Połączenie kruchego ciasta i kwaśnych śliwek :) pychota Sezon na śliwki wciąż trwa, więc zachęcam do pieczenia!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy