1.Papryki myjemy dokładnie, tniemy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Obok układamy przekrojone na połówki i nakłute widelcem bakłażany. Piekarnik rozgrzewamy do 230*C. Do gorącego wkładamy blachę z paprykami i oberżynami (na górną półkę). Pieczemy całość około 15 minut, aż skórka warzyw sczerniej. Gdy nieco wystygną ściągamy z nich skórkę, a czysty miąższ kroimy w kostkę (ja środek bakłażanów wyjęłam za pomocą łyżki).
2.Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Po około 5 minutach ściągamy z nich skórkę. Czysty miąższ kroimy w kostkę.
3.W głębokim rondlu (może być wok) rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekane drobno cebule, ząbki czosnku i chili (bez pestek). Smażymy warzywa około 5 minut. Następnie dokładamy papryki, bakłażany i pomidory. Gotujemy całość pod przykryciem około 40 minut. Następnie rozcieramy warzywa na gładki mus (za pomocą blendera). Dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku i ocet (najlepiej będzie jeśli spróbujecie i doprawicie według własnych upodobań). Gotujemy przecier dalej (bez przykrycia), aż nadmiar soku odparuje, a ajvar zrobi się dość gęsty. Pastę przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy je 15 minut.
Komentarze