• 2 godz.

Smaczna pasta z bakłażanów, pomidorów i papryki. Taka jak ta chorwacka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 10 papryk czerwonych
    3 duże bakłażany
    6 cebul
    5 ząbków czosnku
    1 papryczka chili
    12 pomidorów
    1 łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka papryki słodkiej w proszku
    2 łyżki octu winnego
    4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy dokładnie, tniemy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Obok układamy przekrojone na połówki i nakłute widelcem bakłażany. Piekarnik rozgrzewamy do 230*C. Do gorącego wkładamy blachę z paprykami i oberżynami (na górną półkę). Pieczemy całość około 15 minut, aż skórka warzyw sczerniej. Gdy nieco wystygną ściągamy z nich skórkę, a czysty miąższ kroimy w kostkę (ja środek bakłażanów wyjęłam za pomocą łyżki).
  • 2. Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Po około 5 minutach ściągamy z nich skórkę. Czysty miąższ kroimy w kostkę.
  • 3. W głębokim rondlu (może być wok) rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekane drobno cebule, ząbki czosnku i chili (bez pestek). Smażymy warzywa około 5 minut. Następnie dokładamy papryki, bakłażany i pomidory. Gotujemy całość pod przykryciem około 40 minut. Następnie rozcieramy warzywa na gładki mus (za pomocą blendera). Dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku i ocet (najlepiej będzie jeśli spróbujecie i doprawicie według własnych upodobań). Gotujemy przecier dalej (bez przykrycia), aż nadmiar soku odparuje, a ajvar zrobi się dość gęsty. Pastę przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy je 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować