Przepisów na ajvar jest wiele.W oryginalnym przepisie pasta jest robiona na bazie pieczonej papryki z dodatkiem bakłażana,ale ten przepis jest nieco uproszczony.
60 min
Składniki:
Składniki:
3 kg papryki czerwonej
20 g mielonej papryki chilli
1/2 kg cukru
1 szklanka oleju
1 i 1/2 szklanki octu 10%
2 główki czosnku
600 g koncentratu pomidorowego 30%
8 dag soli
7 liści laurowych
7 ziaren ziela angielskiego
1.Paprykę myjemy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne.Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy.Paprykę i czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.Dodajemy przyprawy,olej,cukier,ocet i koncentrat.Wszystko mieszamy i gotujemy 15 minut.
2.Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i miksujemy na gładka masę.Tak przygotowaną pastę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 180'C.
Komentarze