Ajvar paprykowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne smarowidło nie tylko dla wegetarian na kanapki pasuje do wędliny , serów ale tez dodaje do zupy pomidorowej nadając jej paprykowy charakter.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 czerwonych papryk
    5 żółtych papryk
    1 duży bakłażan
    1 cukinia
    1 łyżeczka octu
    1 łyżka miodu
    6 łyżek oleju
    Sól do smaku
    1 mala łyżeczka grysu chil
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ajvar Pasty Pasta warzywna

Ajvar paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki, bakłażana I cukinie myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne , bakłażana I cukinie przekrawamy wzdłuż. Wszystkie warzywa pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie z papryk zdejmujemy skóry. Wszystkie warzywa przekładamy do blendera I miksujemy na gładką mase . Przekładamy do garnka dodajemy reszte składników I zagotowujemy .
    Przekladamy do małych słoiczków I odwracamy do góry dnem .
    Gotowe smarowidlo do kanapek gotowe smacznego .

Porady

Gotowy ajvar przechowuje w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Chili Cukinia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować