Ajvar paprykowy

  • wyświetlono: 132 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne smarowidło nie tylko dla wegetarian na kanapki pasuje do wędliny , serów ale tez dodaje do zupy pomidorowej nadając jej paprykowy charakter.

karolinajedynak24
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

10 czerwonych papryk
5 żółtych papryk
1 duży bakłażan
1 cukinia
1 łyżeczka octu
1 łyżka miodu
6 łyżek oleju
Sól do smaku
1 mala łyżeczka grysu chil

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ajvar paprykowy

  • 1. Papryki, bakłażana I cukinie myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne , bakłażana I cukinie przekrawamy wzdłuż. Wszystkie warzywa pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie z papryk zdejmujemy skóry. Wszystkie warzywa przekładamy do blendera I miksujemy na gładką mase . Przekładamy do garnka dodajemy reszte składników I zagotowujemy .
    Przekladamy do małych słoiczków I odwracamy do góry dnem .
    Gotowe smarowidlo do kanapek gotowe smacznego .

Porady

Gotowy ajvar przechowuje w lodówce

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bakłażanCukiniachillipapryka czerwona i żółtapasteryzacjaajvarpasta warzywnasmarowidło.
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pasta

Dodane przez: elapolo

Pasta paprykowa na kanapkę

To bardzo zdrowa, warzywna pasta...

Kanapkowa pasta paprykowa z prażonymi pestkami dyni

Dodane przez: Ewa Mróz

Kanapkowa pasta paprykowa z prażonymi pestkami...

Energetyzująca już samą barwą,...

Pasta cieciorkowo-paprykowa

Dodane przez: Ewa Mróz

Pasta cieciorkowo-paprykowa z pazurem

Pyszna pasta idealna zarówno na...

Paprykowa pasta drobiowa

Dodane przez: Smakchwili

Paprykowa pasta drobiowa

Nie lubię jak jedzenie się marnuje,...

Pasta serowo-paprykowa.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pasta serowo-paprykowa.

Pyszna pasta do chlebka ,przepis...

Paprykowa pasta na kanapki

Dodane przez: RedakcjaPP

Paprykowa pasta na kanapki

Przepisy wymyślam lub podpatruję...