3 bit czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać rozmącone żółtka, wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z kakao, dodać do piany, wymieszać. Wylać na prostokątną formę 30x 35 cm. Piec ok. 20- 25 minut w 180°C.
2. Krem budyniowy: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki mleka rozmącić budyń, wlać do zagotowanego mleka, ugotować budyń, ostudzić. Zimny budyń wkręcać po łyżce do masła do uzyskania gładkiej masy.
3. Czekoladowa śmietana: Czekolady rozpuścić na parze, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo rozpuszczoną i ostudzona czekoladę, cały czas miksując.
4. Wykonanie: Wykonanie:
Biszkopt nasączyć 1/2 szklanki kawy. Wyłożyć i równo rozprowadzić kajmak. Połowę ciastek petitek wyłożyć na kajmak, każde ciastko wcześniej maczając krótko w kawie. Wyłożyć krem budyniowy czekoladowy, równo rozprowadzić. Wyłożyć następną warstwę ciastek, jak wcześniej każdą krótko maczając w kawie. Wyłożyć czekoladową bitą śmietanę, wyrównać. Można posypać startą mleczną czekoladą.
Porady
Zamiast kakaowych herbatników można dać zwykłe maślane.
Komentarze