3 bit czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Aby budyń był gęstszy a potem masa czekoladowa tęższa można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej do proszku budyniowego ale nie jest to konieczne.
Budyń studzimy.
2.Kostkę masła rozcieramy mikserem i dodajemy pomalutku po łyżce przestudzonego budyniu. Masa gotowa.
3.Na blaszce układamy herbatniki, ja zanurzam je sekundę w miseczce z mlekiem aby szybciej zmiękkły.
Na warstwę ciasteczek wylewamy masę krówkową, którą wcześniej w puszce ogrzewamy w gorącej wodzie aby lepiej się rozprowadzała.
Na masę krówkową znów układamy warstwę herbatników a na nią masę budyniową czekoladową i na wierzch kolejno ciasteczka.
4.Śmietane 30% wcześniej dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, ja dodaję na oko ale dość dużo bo bardzo lubię słodką bitą śmietanę (podczas ubijania próbuję czy jest dość dobra:-))
I tak ubitą śmietankę nakładamy na placuszek a wierzch posypujemy startą czekoladą, albo kakao, albo orzechami.
Gotowy placek wstawiamy do lodówki. Aby smakował idealnie powinien chłodzić się ok.12 godzin ale gwarantuję że po 3 godzinach 3 BIT jest GIT.
Porady
Zrób go w dużej blaszce i nigdy z połowy porcji bo te kalorie są przepyszne - rozpływają sie w ustach.
Komentarze