3 BIT czekoladowy

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Trochę inny tradycyjny 3 BIT

  • 60 min

Składniki:

  • 3 paczki ciasteczek
    puszka masy krówkowej
    1 l mleka
    2 budynie czekoladowe
    (2 łyżki mąki ziemniaczanej)
    1 kostka dobrego masła
    śmietana 30%
    cukier puder
    starta czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

3 bit czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Aby budyń był gęstszy a potem masa czekoladowa tęższa można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej do proszku budyniowego ale nie jest to konieczne.
    Budyń studzimy.
  • 2. Kostkę masła rozcieramy mikserem i dodajemy pomalutku po łyżce przestudzonego budyniu. Masa gotowa.
  • 3. Na blaszce układamy herbatniki, ja zanurzam je sekundę w miseczce z mlekiem aby szybciej zmiękkły.
    Na warstwę ciasteczek wylewamy masę krówkową, którą wcześniej w puszce ogrzewamy w gorącej wodzie aby lepiej się rozprowadzała.
    Na masę krówkową znów układamy warstwę herbatników a na nią masę budyniową czekoladową i na wierzch kolejno ciasteczka.
  • 4. Śmietane 30% wcześniej dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, ja dodaję na oko ale dość dużo bo bardzo lubię słodką bitą śmietanę (podczas ubijania próbuję czy jest dość dobra:-))
    I tak ubitą śmietankę nakładamy na placuszek a wierzch posypujemy startą czekoladą, albo kakao, albo orzechami.
    Gotowy placek wstawiamy do lodówki. Aby smakował idealnie powinien chłodzić się ok.12 godzin ale gwarantuję że po 3 godzinach 3 BIT jest GIT.

Porady

Zrób go w dużej blaszce i nigdy z połowy porcji bo te kalorie są przepyszne - rozpływają sie w ustach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować