Zupa szczawiowa

4.48 (165 ocen)

  • 30 min

Zupa z mojego dzieciństwa,którą wszyscy uwielbiamy za jej kwaskowaty posmak przełamany jajkiem i ziemniakami.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 l wywaru drobiowego
    1 litrowy pojemnik szczawiu(liście)
    1 łyżeczka wegety
    2 łyżki masła
    pieprz,sól do smaku
    odrobina mąki do zagęszczenia zupy
    2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście szczawiu dokładnie myjemy ,osuszamy i drobno kroimy.w rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy szczaw i podsmażamy chwileczkę,aż szczaw z ciemnieje.Do gorącego wywaru dodajemy szczaw,wegetę gotujemy razem ok.5 min.Gotową zupę zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.Zagotowujemy,doprawiamy pieprzem i solą ,zabielamy zahartowaną śmietaną.

Porady

Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo i ugotowanymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: zupa szczawiowa wg przepisu Magdy Gessler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować