2 żeberka,
8 średniej wielkości ziemniaków,
2 marchewki,
2 pietruszki,
500 g przecieru z ogórków,
3 ziarna ziela angielskiego,
3 ziarna pieprzu,
2 liście laurowe,
sól,
około 200 g śmietany.
Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, 1/2 marchewki ścieram na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wkładam mięso i przyprawy - ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewam około 1,3 l wody. Gotuję na małym ogniu przez 20 minut.
Po tym czasie do mięsa dodaję marchewkę (tylko tę w całości) i pietruszkę, gotuję przez kolejne 15 minut.
Następnie do zupy dodaję startą marchewkę i ziemniaki, solę. Gotuję 10-15 minut (do miękkości ziemniaków).
Wyjmuję mięso i kroję na kawałki, wkładam z powrotem do zupy.
Do garnka dodaję przecier z ogórków, gotuję około 5 minut.
Na koniec zaprawiam zupę wcześniej zahartowaną śmietaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze