ZUPA OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna, domowa zupa. :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 żeberka,
    8 średniej wielkości ziemniaków,
    2 marchewki,
    2 pietruszki,
    500 g przecieru z ogórków,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    3 ziarna pieprzu,
    2 liście laurowe,
    sól,
    około 200 g śmietany.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, 1/2 marchewki ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Do garnka wkładam mięso i przyprawy - ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewam około 1,3 l wody. Gotuję na małym ogniu przez 20 minut.
    Po tym czasie do mięsa dodaję marchewkę (tylko tę w całości) i pietruszkę, gotuję przez kolejne 15 minut.
    Następnie do zupy dodaję startą marchewkę i ziemniaki, solę. Gotuję 10-15 minut (do miękkości ziemniaków).
    Wyjmuję mięso i kroję na kawałki, wkładam z powrotem do zupy.
    Do garnka dodaję przecier z ogórków, gotuję około 5 minut.
    Na koniec zaprawiam zupę wcześniej zahartowaną śmietaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować