Zupa ogórkowa na żeberkach

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna zupa ogórkowa na wywarze z żeberek i warzyw, zupy ogórkowe często goszczą w moim domu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 gram żeberek wieprzowych

    2 marchewki

    1 pietruszka

    Kawałek selera

    Mała cebula

    2 ząbki czosnku

    Kawałek pora

    7 ogórków kiszonych

    5 ziemniaków

    Po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego

    Liść laurowy

    1/2 szklanki śmietany 18%

    2 łyżki mąki pszennej

    Vegeta

    pieprz,sól

    Przyprawa magi w płynie

    Pęczek kopru






Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, pora myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe, zalewamy 3 litrami zimnej wody, doprawiam solą. Gotujemy do miękkości mięsa, wywar przecedzamy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywary, gotujemy do miękkości, marchewkę i ogórki kroimy w pół plastry, dodajemy do zupy, gotujemy przez 5 minut. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy na maśle , dodajemy do zupy. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielka ilością zimnej wody., dodajemy śmietanę , doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek.

Porady

Zupę można podawać z ugotowanym mięsem z żeberek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Marchewka Warzywa Żeberka Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować